Skip to main content

Szkolenie FOOD COST

Kontrola kosztów jest jednym z ważniejszych elementów w pracy każdego managera. A często przez wielu managerów i właścicieli lokali gastronomicznych kwestia pomijana. Bywa też tak, że nie wiadomo jaki jest całkowity koszt surowca, bądź ile surowca przeznaczone jest na posiłki pracownicze, brak skalkulowanych receptur, brak ewidencji strat czy posiłków które zamawia właściciel.

Nie wiedzą? Nie chcą? Czy nie mają czasu aby to robić?

Szkolenie FOOD COST & BEVARAGE COST przeznaczone jest dla wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się jak takie koszty kontrolować, jak kalkulować receptury, i w końcu ile zarabiać na tym biznesie.

Każdy z uczestników kursu otrzymuje materiały szkoleniowe w formie skryptu z przerabianymi ćwiczeniami.

Po ukończonym szkoleniu uczestnicy otrzymują certyfikaty i zaświadczenia w języku polskim i angielskim z wyszczególnioną tematyką zajęć.

Szkolenie może być przeprowadzone w miejscu wyznaczonym przez Zamawiającego.

Program szkolenia

  • Co to jest Food cost, i dlaczego jest tak ważny?
  • Food cost – jednostkowy
    – kalkulacja potrawy.
  • Food cost – całkowity
    – koszty surowca, sprzedaż.
  • Bevarage cost – koszty baru.
  • Inwentaryzacje – jak przeprowadzać?
  • Kalkulacja imprezy okolicznościowej.
  • Inżynieria menu – kompleksowa analiza karty menu.
  • Zarządzanie magazynami.
  • Jak przeciwdziałać stratom.
  • Omówienie kosztów stałych i zmiennych.
  • Tworzenie receptur.
  • Analiza rentowności lokalu gastronomicznego.
  • Budżet lokalu.

CZAS TRWANIA SZKOLENIA – 1 dzień (10h szkoleniowych/7,5h zegarowych)

GODZINY ZAJĘĆ – 9:00 do 16:30

EGZAMINY – teoretyczny

PROWADZĄCY – Marcin Włodarczyk

CENA – 450 zł.

Metodologia nauczania

Tradycyjny wykład, prezentacja multimedialna, ćwiczenia praktyczne, demonstracje, grupy dyskusyjne, ćwiczenia wykorzystujące wiedzę.

Wymagania wstępne

W kursie mogą uczestniczyć wszyscy, którzy ukończyli 16 lat i mają wykształcenie podstawowe.

Cele kształcenia

Po zakończeniu kursu uczestnik będzie wiedział jak samodzielnie oszacować koszty. Kalkulować imprezy, kontrolować przepływ towaru w magazynie. Przeprowadzać inwentaryzacje surowcowe i analizować kartę menu.

Efekty uczenia

Uczestnik szkolenia potrafi dokładnie wyliczać food cost i bevarage cost jednostkowy i całkowity. Absolwent potrafi przeprowadzać inwentaryzacje surowcowe, ponadto potrafi kalkulować imprezy okolicznościowe. Potrafi układać kartę menu, kartę win i jak je okresowo dokładnie kontrolować. Absolwent potrafi opracowywać budżet, i potrafi przeprowadzać analizę rentowności lokalu gastronomicznego.

Szkolenia Baristyczne

Zobacz więcej

Szkolenia Sommelierskie

Zobacz więcej

Szkolenia Barmańskie

Zobacz więcej

Szkolenia Kelnerskie

Zobacz więcej

Szkolenia Kompleksowe

Zobacz więcej

Zarządzanie w Gastronomii

Zobacz więcej