Skip to main content

Kurs Sommelierski – zaawansowany

Zaawansowany kurs sommelierski jest przeznaczony dla osób, które mają już solidne podstawy wiedzy o winie i chcą poszerzyć swoje umiejętności oraz wiedzę na bardziej zaawansowanym poziomie. Taki kurs jest idealny dla pracowników branży gastronomicznej w tym kelnerów, barmanów i managerów, a także dla pasjonatów wina, którzy pragną zgłębić tajniki wiedzy o winie. Jest to dziedzina, która wymaga ciągłego kształcenia i pasji do odkrywania nowych aspektów świata wina. Oto niektóre elementy, które przerabiamy na zaawansowanym kursie sommelierskim:

Zaawansowana degustacja i analiza wina: Rozwinięcie umiejętności degustacyjnych, umożliwiających identyfikację subtelnego zakresu aromatów, smaków i niuansów w winie

Dogłębna wiedza o regionach winiarskich: Szczegółowe studium głównych regionów winiarskich świata, w tym charakterystycznych dla nich win, historii, klimatu, gleby i praktyk winiarskich.

Kultura i historia wina: Głębsze zrozumienie historycznego i kulturowego kontekstu wina, w tym wpływu historycznych i współczesnych trendów na produkcję i konsumpcję wina.

Każdy z uczestników kursu otrzymuje materiały szkoleniowe w formie skryptu, i karty degustacyjne.

Po ukończonym kursie uczestnicy otrzymują certyfikaty i zaświadczenia z wyszczególnioną tematyką zajęć (suplementem), opatrzonych znakiem jakości MSUES.

Nasz kurs sommelierski w zakresie zaawansowanym może być również przeprowadzony w miejscu wyznaczonym przez Zamawiającego, a jego tematykę możemy dopasować do indywidualnych potrzeb.

Program szkolenia

Panel I

  • Definicja wina
  • Historia wina na świecie
  • Fakty i mity o winie
  • Produkcja wina, zbiór, selekcja, maceracja, szaptalizacja, fermentacja, klarowanie i filtracja, siarkowanie, dojrzewanie, butelkowanie
  • Podział win ze względu na:
    -kolor, słodycz, zawartość gazu, alkohol, odmiany winorośli
  • Style win białych i czerwonych
  • Co to jest apelacja, gdzie występuje i jakie są
  • Vitis vinifera a Vitis labrusca, hybrydy
  • Wielkie odmiany białe:
    – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Muscat, Viognier, Gruner, Veltliner, Semmilion
  • Wielkie odmiany czerwone
    – Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinotnoir, Carmenere, Malbec, Sangiovese, Nebbiolo, Tempranillo, Gamay.
  • Nauka degustacji i oceny wina oko, nos, usta
  • Degustacja wybranych win

Panel II

  • Francja – regiony winiarskie:
    – Bordeaux, Burgundia, Szampania, Dolina Rodanu, Dolina Loary, Alzacja.
  • Włochy – regiony winiarskie:
    – Toskania, Piemont, Veneto, Apulia.
  • Hiszpania – regiony winiarskie:
    – Rioja, Andaluzja, Ribera del Duero, Katalonia
  • Portugalia
  • Niemcy
  • Chile
  • Argentyna
  • RPA
  • Australia
  • Stany Zjednoczone
  • Nowa Zelandia
  • Polska
  • Degustacja wybranych win

Panel III

  • Wina musujące – charakterystyka, rodzaje, produkcja
    – Champagne, Cava, Prosecco, Cremant
  • Wina słodkie – charakterystyka, rodzaje, produkcja
    – Tokaj, Sauternes, Vin Santo, Eiswein
  • Wina wzmacniane – charakterystyka, rodzaje, produkcja
    – Porto, Sherry, Madeira, Marsala, Malaga
  • Serwis win spokojnych w restauracji
  • Serwis win musujących
  • Sztuka Sabrage
  • Dekantacja win
  • Dobieranie wina do potraw
  • Sery a wino
  • Przechowywanie wina
  • Temperatura podawania wina
  • Degustacja wybranych win

DO DEGUSTACJI ZOSTANIE PRZEZNACZONYCH OKOŁO 35 WIN Z CAŁEGO ŚWIATA

CZAS TRWANIA SZKOLENIA – 3 dni (28h szkoleniowych/21h zegarowych)

GODZINY ZAJĘĆ – 9:00 do 16:00

EGZAMINY – teoretyczny

PROWADZĄCY – Marcin Włodarczyk

CENA – 1000 zł.

Metodologia nauczania

Tradycyjny wykład, prezentacja multimedialna, ćwiczenia praktyczne, demonstracje, grupy dyskusyjne, ćwiczenia wykorzystujące wiedzę, degustacje, analizy.

Wymagania wstępne

W kursie mogą uczestniczyć wszyscy, którzy ukończyli 18 lat, posiadają wykształcenie podstawowe, i chcą zgłębić tajniki sztuki sommelierskiej..

Cele kształcenia

Po zakończeniu szkolenia uczestnik szkolenia będzie znał podstawowy podział win, pozna różne odmiany winorośli, będzie potrafił prawidłowo ocenić wino, będzie znał regiony winiarskie na świecie, będzie potrafił serwować wina, odpowiednio przechowywać wina i dobierać je do potraw.

Efekty uczenia

Uczestnik szkolenia potrafi rozróżnić od siebie wina czerwone, wina białe, wina musujące, wina wzmacniane, absolwent kursu potrafi scharakteryzować szczepy winorośli (czerwone i białe), potrafi odpowiednio degustować wino, rozpoznawać w winie aromaty, smaki, absolwent potrafi rozpoznać najważniejsze apelacje Francji/ Włoch/ Hiszpanii/ Portugalii/ Niemiec, kursant potrafi scharakteryzować odpowiednio takie wina słodkie i wzmacniane jak: Sauternes/ Tokaj/ Vin Santo/ Porto/ Sherry, zna techniki produkcji, kursant potrafi serwować wina spokojne zamykane na korek lub zakrętkę, wina musujące, potrafi odpowiednio serwować wina do kieliszków, uczestnik szkolenia potrafi przechowywać wina, jak również potrafi dobierać wina do potraw.

Szkolenia Baristyczne

Zobacz więcej

Szkolenia Sommelierskie

Zobacz więcej

Szkolenia Barmańskie

Zobacz więcej

Szkolenia Kelnerskie

Zobacz więcej

Szkolenia Kompleksowe

Zobacz więcej

Zarządzanie w Gastronomii

Zobacz więcej