Skip to main content

Szkolenie barmańskie – „Warsztaty dekorowania koktajli”

„THE ART OF THE GARNISH” – SZTUKA DEKOROWANIA COCKTAILI

Autorskie warsztaty pt. „THE ART OF THE GARNISH”, zostały stworzone dla wszystkich którzy chcą aby ich napoje wyglądały zawsze wyjątkowo. Każdy kto pracuje za barem doskonale wie, że odpowiednia dekoracja potrafi wzbudzić zadowolenie wśród naszych Gości. Właściwie dobrany garnish powinien zawsze odzwierciedlać podawany przez nas napój. I nie koniecznie musi to być tzw. „sałatka”, czasami wystarczy coś delikatnego. Pamiętajmy, że małe i delikatne też potrafi być piękne. Tak naprawdę liczą się detale, które muszą być dokładnie i szczegółowo dopracowane. Dopracowane tak, jak nasz cocktail który serwujemy.

Na warsztatach uczestnicy zdobędą niezbędną wiedzę z zakresu profesjonalnego dekorowania cocktaili. Każdy z uczestników wykonuje ten sam garnish, więc ilu uczestników tyle stanowisk pracy. Warsztaty rozpoczynają się teorią z zakresu omówienia sprzętu, jakich owoców i warzyw najlepiej używać, zielone elementy zaczerpnięte z florystyki, i to co najważniejsze to omówienie jak dobierać dekoracje pod kątem kolorystyki i kontrastowania elementów. Druga część jest już częścią praktyczną. Uczestnicy zaczynają od podstaw, czyli prostych i bardziej skomplikowanych zestów, twistów czy wachlarzy. Następnie przejdziemy przez kompozycje mniej i bardziej rozbudowane. Ale chyba najciekawszą częścią będą alternatywne metody dekorowania cocktaili. Gdzie niekoniecznie będziemy używać „świeżych” owoców czy warzyw.

W ramach materiałów szkoleniowych każdy z uczestników otrzymuje album ze zdjęciami przygotowywanych dekoracji.

Po ukończonym warsztacie uczestnicy otrzymują certyfikaty i zaświadczenia w języku polskim i angielskim z wyszczególnioną tematyką zajęć.

 

Program szkolenia

  • Omówienie sprzętu do dekorowania cocktaili.
  • Wykałaczki i spinacze do dekoracji.
  • Owoce i warzywa do dekorowania – jak wybierać.
  • Trawa niedźwiedzia, ruskus, eukaliptus, inne – i ich zastosowanie w dekorowaniu.
  • Jak komponować wzory – kontrastowanie, kolorystyka.
  • Zesty – różne wzory.
  • Wachlarze z jabłek i innych owoców.
  • Posługiwanie się wycinarkami.
  • Kompozycje 2/3/4 i 5 częściowe.
  • Kompozycje do short i long drinków.
  • Kompozycje z użyciem suszonych owoców,
  • Przyprawy i zioła.
  • Tiule.
  • Wata cukrowa.
  • Papier jadalny.
  • Suszone kwiaty i zboża.
  • Owoce i warzywa liofilizowane, pudry.

CZAS TRWANIA SZKOLENIA – 1 dzień (9h szkoleniowych/7h zegarowych)

GODZINY ZAJĘĆ – 9:00 do 16:00

PROWADZĄCY – Marcin Włodarczyk

CENA – 450 zł.

Metodologia nauczania

Tradycyjny wykład, prezentacja multimedialna, filmy, zdjęcia, ćwiczenia praktyczne, demonstracje, grupy dyskusyjne, ćwiczenia wykorzystujące wiedzę.

Wymagania wstępne

W kursie mogą uczestniczyć wszyscy, którzy ukończyli 16 lat, mają wykształcenie podstawowe, i chcą zgłębić tajniki sztuki garnirowania cocktaili.

Cele kształcenia

Po zakończeniu kursu uczestnik będzie w stanie: samodzielnie wykonać dekoracje do short i long drinków, przygotować różnego rodzaju dekoracje w postaci zestów, będzie wiedział jak wykorzystywać suszone kwiaty i owoce liofilizowane w dekorowaniu napojów mieszanych.

Efekty uczenia

Uczestnik szkolenia potrafi rozróżnić sprzęt do dekoracji cocktaili, absolwent potrafi przygotować dekoracje do każdego rodzaju napoju mieszanego. Absolwent potrafi przygotować alternatywne dekoracje np. z suszonych zbóż, owoców, etc.

Szkolenia Baristyczne

Zobacz więcej

Szkolenia Sommelierskie

Zobacz więcej

Szkolenia Barmańskie

Zobacz więcej

Szkolenia Kelnerskie

Zobacz więcej

Szkolenia Kompleksowe

Zobacz więcej

Zarządzanie w Gastronomii

Zobacz więcej