Kawa & cocktaile to szkolenie baristyczno – barmańskie, które nastawione jest głównie na zajęcia praktyczne 10% teorii i 90% praktyki. Jest to idealne połączenie dla tych, którzy chcą poszerzyć swoje umiejętności zarówno w przygotowywaniu profesjonalnie wszystkich napojów kawowych, jak i w kreowaniu innowacyjnych koktajli. Tego rodzaju szkolenie łączy w sobie elementy kursu baristycznego i barmańskiego, dostarczając uczestnikom wszechstronnej wiedzy i umiejętności potrzebnych w nowoczesnej gastronomii.
W części baristycznej zaczynamy od prawidłowej kalibracji młynka i obsługi ekspresu ciśnieniowego, aby następnie przejść do prawidłowego przygotowania espresso i spieniania mleka. Przygotowane zostaną również wszystkie inne rodzaje napojów kawowych, i zaprezentowane zostaną podstawowe elementy Latte Art (serce i rozeta).
Część barmańska rozpoczyna się omówieniem rodzajów szkła do serwowania koktajli i podstawowego sprzętu. W kolejności przygotowane zostaną przez uczestników najważniejsze koktajle klasyczne zgodnie z klasyczną pracą barmana. A jednym z ostatnich elementów szkolenia będzie tworzenie własnych receptur, i garnirowanie koktajli.