Skip to main content

Szkolenie baristyczne – Kawa i koktajle

Kawa & cocktaile to szkolenie baristyczno – barmańskie, które nastawione jest głównie na zajęcia praktyczne 10% teorii i 90% praktyki. Jest to idealne połączenie dla tych, którzy chcą poszerzyć swoje umiejętności zarówno w przygotowywaniu profesjonalnie wszystkich napojów kawowych, jak i w kreowaniu innowacyjnych koktajli. Tego rodzaju szkolenie łączy w sobie elementy kursu baristycznego i barmańskiego, dostarczając uczestnikom wszechstronnej wiedzy i umiejętności potrzebnych w nowoczesnej gastronomii.

W części baristycznej zaczynamy od prawidłowej kalibracji młynka i obsługi ekspresu ciśnieniowego, aby następnie przejść do prawidłowego przygotowania espresso i spieniania mleka. Przygotowane zostaną również wszystkie inne rodzaje napojów kawowych, i zaprezentowane zostaną podstawowe elementy Latte Art (serce i rozeta).

Część barmańska rozpoczyna się omówieniem rodzajów szkła do serwowania koktajli i podstawowego sprzętu. W kolejności przygotowane zostaną przez uczestników najważniejsze koktajle klasyczne zgodnie z klasyczną pracą barmana. A jednym z ostatnich elementów szkolenia będzie tworzenie własnych receptur, i garnirowanie koktajli.

Każdy z uczestników kursu otrzymuje materiały szkoleniowe w formie skryptu i receptury przerabianych koktajli.

Po ukończonym kursie uczestnicy otrzymują certyfikaty i zaświadczenia z wyszczególnioną tematyką zajęć (suplementem), opatrzonych znakiem jakości MSUES.

Nasze szkolenie kawa&koktajle może być również przeprowadzone w miejscu wyznaczonym przez Zamawiającego, a jego tematykę możemy dopasować do oferty restauracji i indywidualnych potrzeb.

Program szkolenia

Panel I (część baristyczna)

  • Młynek do kawy, i jego kalibracja.
  • Obsługa ekspresu ciśnieniowego.
  • Teoria espresso
    – zasada 4M, parametry, cechy, ocena organoleptyczna.
  • Parzenie:
    – Espresso, Ristretto, Double espresso, Espresso lungo, Caffe americano
  • Prawidłowe techniki ubijania mleka
  • Prawidłowe Cappuccino
  • Caffe Latte, Caffe Latte Macchiatto, Irish Coffe
  • Latte Art techniki tworzenia wzorów na kawie przy pomocy dzbanka.
    (serce, rozetka, tulipan)
  • Wzory z czekolady
  • Czyszczenie i konserwacja ekspresu

Panel II (część barmańska)

  • Terminologia i zastosowanie sprzętu barowego.
  • Terminologia i zastosowanie szkła barowego.
  • Towaroznawstwo alkoholowe:
    – Whisky, Gin, Rum, Tequila, Wódka czysta, Cachaca, Brandy, wybrane likiery.
    – teoria wraz z degustacją.
  • Klasyczne cocktaile:
    – Martini, Manhattan, Old Fashioned, Negroni, Whisky Sour, Margarita, Daiquiri, White Russian, Caipirinha, Golden Cadillac, Brandy Aleksander, Sidecar, Mojito, Cuba Libre, Piňa Colada, Sex on the Beach, Bloddy Mary, John Collins, B 52, Lynchburg Lemonade.
  • Klasyczne cocktaile w nowych aranżacjach.
  • Techniki łączenia smaków.
  • Tworzenie własnych cocktaili i kompozycji smakowych.
  • Garnish czyli sztuka dekorowania napojów mieszanych.

CZAS TRWANIA SZKOLENIA – 2 dni (18,5h szkoleniowych/14h zegarowych)

GODZINY ZAJĘĆ – 9:00 do 16:00

EGZAMINY – teoretyczny

PROWADZĄCY – Marcin Włodarczyk

CENA – ustalana indywidualnie.

Metodologia nauczania

Tradycyjny wykład, prezentacja multimedialna, ćwiczenia praktyczne, demonstracje, grupy dyskusyjne, ćwiczenia wykorzystujące wiedzę.

Wymagania wstępne

W kursie mogą uczestniczyć wszyscy, którzy ukończyli 18 lat, mają wykształcenie podstawowe, i chcą poznać podstawy sztuki baristycznej i barmańskiej.

Cele kształcenia

Po zakończeniu kursu uczestnik będzie w stanie samodzielnie ustawić młynek i ekspres. Pozna zasady parzenia idealnego espresso. Nauczy się prawidło spieniać mleko, i przygotowywać kawy mleczne. Pozna podstawowe techniki Latte Art. Po zakończeniu kursu uczestnik będzie w stanie: samodzielnie przygotować stanowisko pracy, stosować różne techniki przygotowywania napojów mieszanych zgodnie z klasyczną pracą barmana, odpowiednio obsługiwać sprzęt barmański i znać jego nazewnictwo, sporządzać cocktaile alkoholowe i bezalkoholowe, dobrać odpowiedni asortyment naczyń szklanych do sporządzanego cocktailu, innych napojów alkoholowych i bezalkoholowych, profesjonalnie dekorować napoje mieszane.

Efekty uczenia

Uczestnik szkolenia potrafi ustawić młynek i zaparzyć poprawnie espresso. Absolwent potrafi spieniać prawidłowo mleko i przygotowywać kawy z dodatkiem spienionego mleka. Potrafi konserwować i czyścić ekspres ciśnieniowy. Uczestnik szkolenia potrafi posługiwać się sprzętem barmańskim, absolwent potrafi przygotować klasyczne cocktaile zgodnie z klasyczną pracą barmana. Potrafi tworzyć receptury i dekorować napoje mieszane.

Szkolenia Baristyczne

Zobacz więcej

Szkolenia Sommelierskie

Zobacz więcej

Szkolenia Barmańskie

Zobacz więcej

Szkolenia Kelnerskie

Zobacz więcej

Szkolenia Kompleksowe

Zobacz więcej

Zarządzanie w Gastronomii

Zobacz więcej