Kurs baristyczny I stopnia to specjalistyczne szkolenie, mające na celu nauczenie uczestników umiejętności przygotowywania i serwowania kawy na profesjonalnym poziomie. Nasz kurs obejmuje zarówno teoretyczne aspekty związane z kawą, jak i praktyczne umiejętności niezbędne do pracy w kawiarni jako samodzielny barista. Jest to idealne rozwiązanie zarówno dla osób, które chcą rozpocząć pracę jako barista, jak i dla tych, którzy już pracują w branży kawowej i chcą poszerzyć swoje kompetencje oraz wiedzę. W kursie mogą również uczestniczyć pasjonaci kawy, którzy chcieliby zgłębić wiedzę z zakresu przygotowywania kawy alternatywnymi metodami. Zaczynamy krótkim wstępem teoretycznym z wiedzy o kawie, budowie i obsłudze młynków i ekspresów do kawy, a potem to już tylko zajęcia praktyczne z zakresu przygotowywania i serwowania wszystkich napojów kawowych. Pracujemy na kawie z niszowej palarni, jak również na kawach typu speciality, których używamy przy alternatywnych metodach.
Kurs baristyczny I stopnia
Każdy z uczestników kursu otrzymuje materiały szkoleniowe w formie skryptu.
Po ukończonym kursie uczestnicy otrzymują certyfikaty i zaświadczenia z wyszczególnioną tematyką zajęć (suplementem), opatrzonych znakiem jakości MSUES.
Nasz kurs baristyczny może być również przeprowadzony w miejscu wyznaczonym przez Zamawiającego, a jego tematykę możemy dopasować do oferty restauracji i indywidualnych potrzeb.
Program szkolenia
Panel I
- Zarys historyczny i kulturowy.
- Kawowiec
– uprawa, odmiany. - Metody obróbki kawowca.
- Ziarna kawy
– Arabica, Robusta, kawa zielona. - Kawa jako napój
– najlepsze sposoby parzenia kawy. - Zasady serwowania.
- Teoria espresso
– zasada 4M, parametry, cechy, ocena organoleptyczna. - Młynek do kawy i jego ustawianie.
- Drobny sprzęt podręczny
– tamper, odbijak, mata, etc. - Ekspres ciśnieniowy i jego rodzaje.
- Obsługa ekspresu ciśnieniowego.
- Dozowanie kawy i ubijanie.
- Parzenie:
– Espresso, Ristretto, Double Espresso, Espresso Lungo, Caffe Americano
Panel II
- Prawidłowe techniki ubijania mleka.
- Spienianie przy użyciu steamerów.
- Prawidłowe cappuccino.
- Caffe Latte, Caffe Latte Macchiatto, Espresso Macchiatto, Flat white.
- Espresso Affogato, Espresso con Panna, Kawa po wiedeńsku.
- Kawy z dodatkiem syropów.
- Kawy z dodatkiem alkoholi.
- Mocha, Mocaccino.
- Irish Coffe, Kawa mrożona z bitą śmietaną.
- Latte Art techniki tworzenia wzorów na kawie przy pomocy dzbanka.
(serce, rozetka, tulipan, łabędź) - Wzory z czekolady, wzory malowane piórem
- Czyszczenie i konserwacja ekspresu
CZAS TRWANIA SZKOLENIA – 2 dni (18,5h szkoleniowych/14h zegarowych)
GODZINY ZAJĘĆ – 9:00 do 16:00
EGZAMINY – teoretyczny
PROWADZĄCY – Marcin Włodarczyk
CENA – 700 zł.
Metodologia nauczania
Wymagania wstępne
Cele kształcenia
Uczestnik szkolenia zapozna się z odmianami kawowca, pozna metody obróbki i proces wypalania ziaren kawowca. Nauczy się jak prawidłowo obsługiwać ekspres ciśnieniowy, i kalibrować młynek. Pozna zasady serwowania kawy, nauczy się jak prawidło spieniać mleko, i przygotowywać kawy mleczne. Pozna podstawowe techniki Latte Art.