Skip to main content

Kurs baristyczny I stopnia

Kurs baristyczny I stopnia to specjalistyczne szkolenie, mające na celu nauczenie uczestników umiejętności przygotowywania i serwowania kawy na profesjonalnym poziomie. Nasz kurs obejmuje zarówno teoretyczne aspekty związane z kawą, jak i praktyczne umiejętności niezbędne do pracy w kawiarni jako samodzielny barista. Jest to idealne rozwiązanie zarówno dla osób, które chcą rozpocząć pracę jako barista, jak i dla tych, którzy już pracują w branży kawowej i chcą poszerzyć swoje kompetencje oraz wiedzę. W kursie mogą również uczestniczyć pasjonaci kawy, którzy chcieliby zgłębić wiedzę z zakresu przygotowywania kawy alternatywnymi metodami. Zaczynamy krótkim wstępem teoretycznym z wiedzy o kawie, budowie i obsłudze młynków i ekspresów do kawy, a potem to już tylko zajęcia praktyczne z zakresu przygotowywania i serwowania wszystkich napojów kawowych. Pracujemy na kawie z niszowej palarni, jak również na kawach typu speciality, których używamy przy alternatywnych metodach.

Każdy z uczestników kursu otrzymuje materiały szkoleniowe w formie skryptu.

Po ukończonym kursie uczestnicy otrzymują certyfikaty i zaświadczenia z wyszczególnioną tematyką zajęć (suplementem), opatrzonych znakiem jakości MSUES.

Nasz kurs baristyczny może być również przeprowadzony w miejscu wyznaczonym przez Zamawiającego, a jego tematykę możemy dopasować do oferty restauracji i indywidualnych potrzeb.

Program szkolenia

Panel I

  • Zarys historyczny i kulturowy.
  • Kawowiec
    – uprawa, odmiany.
  • Metody obróbki kawowca.
  • Ziarna kawy
    – Arabica, Robusta, kawa zielona.
  • Kawa jako napój
    – najlepsze sposoby parzenia kawy.
  • Zasady serwowania.
  • Teoria espresso
    – zasada 4M, parametry, cechy, ocena organoleptyczna.
  • Młynek do kawy i jego ustawianie.
  • Drobny sprzęt podręczny
    – tamper, odbijak, mata, etc.
  • Ekspres ciśnieniowy i jego rodzaje.
  • Obsługa ekspresu ciśnieniowego.
  • Dozowanie kawy i ubijanie.
  • Parzenie:
    – Espresso, Ristretto, Double Espresso, Espresso Lungo, Caffe Americano

Panel II

  • Prawidłowe techniki ubijania mleka.
  • Spienianie przy użyciu steamerów.
  • Prawidłowe cappuccino.
  • Caffe Latte, Caffe Latte Macchiatto, Espresso Macchiatto, Flat white.
  • Espresso Affogato, Espresso con Panna, Kawa po wiedeńsku.
  • Kawy z dodatkiem syropów.
  • Kawy z dodatkiem alkoholi.
  • Mocha, Mocaccino.
  • Irish Coffe, Kawa mrożona z bitą śmietaną.
  • Latte Art techniki tworzenia wzorów na kawie przy pomocy dzbanka.
    (serce, rozetka, tulipan, łabędź)
  • Wzory z czekolady, wzory malowane piórem
  • Czyszczenie i konserwacja ekspresu

CZAS TRWANIA SZKOLENIA – 2 dni (18,5h szkoleniowych/14h zegarowych)

GODZINY ZAJĘĆ – 9:00 do 16:00

EGZAMINY – teoretyczny

PROWADZĄCY – Marcin Włodarczyk

CENA – 700 zł.

Metodologia nauczania

Tradycyjny wykład, prezentacja multimedialna, ćwiczenia praktyczne, demonstracje, grupy dyskusyjne, ćwiczenia wykorzystujące wiedzę.

Wymagania wstępne

W kursie mogą uczestniczyć wszyscy, którzy ukończyli 16 lat, mają wykształcenie podstawowe, i chcą zgłębić tajniki sztuki baristycznej.

Cele kształcenia

Uczestnik szkolenia zapozna się z odmianami kawowca, pozna metody obróbki i proces wypalania ziaren kawowca. Nauczy się jak prawidłowo obsługiwać ekspres ciśnieniowy, i kalibrować młynek. Pozna zasady serwowania kawy, nauczy się jak prawidło spieniać mleko, i przygotowywać kawy mleczne. Pozna podstawowe techniki Latte Art.

Efekty uczenia

Uczestnik szkolenia potrafi ustawić młynek i zaparzyć poprawnie espresso. Absolwent potrafi spieniać prawidłowo mleko i przygotowywać wszystkie kawy z dodatkiem spienionego mleka. Potrafi przygotowywać kawy z dodatkiem alkoholu i czekolady, dodatkowo potrafi obsługiwać, konserwować i czyścić ekspres ciśnieniowy.

Szkolenia Baristyczne

Zobacz więcej

Szkolenia Sommelierskie

Zobacz więcej

Szkolenia Barmańskie

Zobacz więcej

Szkolenia Kelnerskie

Zobacz więcej

Szkolenia Kompleksowe

Zobacz więcej

Zarządzanie w Gastronomii

Zobacz więcej