Skip to main content

Kurs Sommelierski – podstawy

Skąd w szampanie bąbelki? Co można wyczytać z etykiety? Czy do ryb podaje się tylko białe wino? Za ile można kupić dobre wino? Czy wino na zakrętkę jest gorsze? Z tego typu pytaniami borykamy się na co dzień, czasami w pracy, a czasami w życiu prywatnym. Móc odpowiedzieć na tego typu pytania, i inne – bezcenne.

Podstawowy kurs sommelierski jest idealny dla osób, które chcą zacząć swoją przygodę z profesjonalnym światem wina. Jest to pierwszy krok na drodze do zastania w przyszłości zawodowym sommelierem, dostarczając podstawowej, ale kompleksowej wiedzy na temat win. Podstawowa wiedza o winie obejmuje fundamentalne aspekty, które są niezbędne do zrozumienia i docenienia wina. Jest to doskonały punkt wyjścia dla osób, które chcą wejść w świat winiarstwa, zarówno dla osobistego zainteresowania, jak i w celach zawodowych.

Każdy z uczestników kursu otrzymuje materiały szkoleniowe w formie skryptu, i karty degustacyjne.

Po ukończonym kursie uczestnicy otrzymują certyfikaty i zaświadczenia z wyszczególnioną tematyką zajęć (suplementem), opatrzonych znakiem jakości MSUES.

Nasz kurs sommelierski w zakresie podstawowym może być również przeprowadzony w miejscu wyznaczonym przez Zamawiającego, a jego tematykę możemy dopasować do indywidualnych potrzeb.

Program szkolenia

Panel I

  • Podstawowy podział win ze względu na:
    – kolor, słodycz, zawartość gazu.
  • Charakterystyka podstawowych szczepów winorośli
  • Białe:
    – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling
  • Czerwone:
    – Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Shiraz Pinot Noir
  • Stary Świat a Nowy Świat

Panel II

  • Wina musujące:
    -Champagne, Cava, Prosecco
  • Dobieranie wina do potraw
  • Serwin win spokojnych w restauracji
  • Analiza wina – oko/nos/usta
  • Nauka prawidłowej degustacji wina
  • Degustacja win:
    Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Gewürztraminer, Cava i Prosecco

CZAS TRWANIA SZKOLENIA – 1 dzień (10,5h szkoleniowych/8h zegarowych)

GODZINY ZAJĘĆ – 9:00 do 17:00

EGZAMINY – teoretyczny

PROWADZĄCY – Marcin Włodarczyk

CENA – 450 zł.

Metodologia nauczania

Tradycyjny wykład, prezentacja multimedialna, ćwiczenia praktyczne, demonstracje, grupy dyskusyjne, ćwiczenia wykorzystujące wiedzę.

Wymagania wstępne

W kursie mogą uczestniczyć wszyscy, którzy ukończyli 18 lat, posiadają wykształcenie podstawowe, i chcą zgłębić tajniki sztuki sommelierskiej..

Cele kształcenia

Po zakończeniu szkolenia uczestnik będzie znał podstawowy podział win, absolwent kursu pozna różne odmiany winorośli, będzie znał najważniejsze wina musujące, kursant będzie potrafił serwować wina.

Efekty uczenia

Uczestnik szkolenia potrafi rozróżnić od siebie wina czerwone, wina białe, wina musujące, absolwent kursu potrafi scharakteryzować szczepy winorośli (czerwone i białe), kursant potrafi odpowiednio degustować wino, potrafi rozpoznawać w winie aromaty, smaki, jak również serwować wino.

Szkolenia Baristyczne

Zobacz więcej

Szkolenia Sommelierskie

Zobacz więcej

Szkolenia Barmańskie

Zobacz więcej

Szkolenia Kelnerskie

Zobacz więcej

Szkolenia Kompleksowe

Zobacz więcej

Zarządzanie w Gastronomii

Zobacz więcej