Warsztaty barmańskie są świetną alternatywą dla tych którzy chcą poznać podstawy sztuki barmańskiej, najbardziej znane klasyczne cocktaile, czy techniki dekorowania napojów mieszanych. Szkolenie składa się z dwóch części i podzielone jest na dwa dni. W pierwszym dniu kursanci zaczynają od prezentacji podstawowego sprzętu barmańskiego i rodzajów szkła, a następnie przechodzą do technik przygotowywania napojów mieszanych zgodnie z klasyczną pracą barmana. W drugim dniu uczymy się jak komponować ze sobą smaki, i tworzyć własne napoje mieszane. Następnie przygotowywane będą cocktaile bezalkoholowe z dodatkiem owoców i warzyw, hot drinki w wersjach alkoholowych i bezalkoholowych, czy shooty i cocktaile typu frozen.
Warsztaty barmańskie – podstawy
Każdy z uczestników kursu otrzymuje materiały szkoleniowe w formie skryptu i listę przerabianych cocktaili wraz z recepturami.
Po ukończonym szkoleniu uczestnicy otrzymują certyfikaty i zaświadczenia w języku polskim i angielskim z wyszczególnioną tematyką zajęć.
Szkolenie może być przeprowadzone w miejscu wyznaczonym przez Zamawiającego.
Program szkolenia
Panel I (drinki alkoholowe)
- echy i predyspozycje zawodowe barmana.
- Podstawowy sprzęt w pracy za barem wraz z terminologią
- Rodzaje szkła barowego wraz z terminologią
- Zastosowanie miar barowych
- Towaroznawstwo alkoholowe:
– Whisky, Gin, Rum, Tequila, Wódka czysta, Cachaca, Brandy, wybrane likiery. - Przygotowanie stanowiska pracy
- Klasyczna praca barmana – klasyczne cocktaile:
– Martini, Manhattan, Old Fashioned, Negroni, Whisky Sour, Margarita, Daiquiri, White Russian, Caipirinha, Golden Cadillac, Brandy Aleksander, Sidecar, Mojito, Cuba Libre, Piňa Colada, Sex on the Beach, Bloddy Mary, John Collins, B52, Lynchburg Lemonade. - Klasyka w innym wydaniu, czyli modyfikacje klasycznych cocktaili.
- Garnish czyli sztuka dekorowania napojów mieszanych.
Panel II (drinki bezalkoholowe)
- Techniki komponowania smaków.
- Tworzenie własnych receptur i cocktaili.
- Wykorzystywanie sezonowych warzyw i owoców.
- Mocktaile, smoothie, sorbety, shaeke.
- Shooty i drinki typu frozen.
- Klasyczne cocktaile w wersjach bezalkoholowych.
- Cocktaile alkoholowe i bezalkoholowe w wersji gorącej.
- Garnish czyli sztuka dekorowania napojów mieszanych.
CZAS TRWANIA SZKOLENIA – 2 dni (19 h szkoleniowych/15 h zegarowych)
GODZINY ZAJĘĆ – 9:00 do 16:30
EGZAMINY – teoretyczny
PROWADZĄCY – Marcin Włodarczyk
CENA – ustalana indywidualnie.