Warsztaty kelnerskie skierowane są do wszystkich tych osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę w gastronomii, ale i dla tych którzy na co dzień pracują w restauracjach, lub przy obsłudze przyjęć okolicznościowych. Mogą w nim uczestniczyć wszyscy, którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje, dedykowane są również dla właścicieli domów weselnych pragnących, aby ich personel podniósł standard świadczonych usług. Warsztaty kelnerskie mają na celu nauczenie uczestników umiejętności niezbędnych do efektywnej i profesjonalnej pracy w roli kelnera. Obejmują różnorodne aspekty pracy, od podstawowych technik obsługi gości takich jak przygotowanie sali do obsługi, nakrywanie stołów czy składanie serwet, prawidłowego przenoszenia talerzy i tacy, po zaawansowane techniki serwowania takie jak serwis francuski, czy elementy serwisu synchronicznego.
Warsztaty kelnerskie – podstawy
Nasze warsztaty są nastawione na praktykę i dają możliwość bezpośredniego wypróbowania nowych umiejętności w obsłudze gościa.
Każdy z uczestników kursu otrzymuje materiały szkoleniowe w formie skryptu.
Po ukończonym szkoleniu uczestnicy otrzymują certyfikaty/zaświadczenia z wyszczególnioną tematyką zajęć (suplementem), opatrzonym znakiem jakości MSUES.
Warsztaty kelnerskie mogą być również przeprowadzone w miejscu wyznaczonym przez Zamawiającego, a ich tematykę możemy dopasować do oferty restauracji i indywidualnych potrzeb.
Program szkolenia
- Kelner – obowiązki
– cechy dobrego kelnera
– poprawne postawy
– zakazane postawy
– wygląd, prezencja, strój, i higiena osobista. - Zastawa stołowa
– sztućce (klasyczne, serwisowe i specjalne)
– szkło (kieliszki, szklanki, etc.)
– porcelana i jej zastosowanie. - Bielizna stołowa
– obrusy, serwety, skertingi
– składanie serwet płóciennych. - Etykieta stołu
– zasady nakrywania
– kolejność nakrywania
– nakrycia pod przyjęcia okolicznościowe (lunch/kolacja) - Prawidłowe noszenie tacy (podawanie i zbieranie).
- Prawidłowe noszenie talerzy, bulionówek, etc..
- Prawidłowe zbieranie brudnej zastawy stołowej.
- Elementy serwisu synchronicznego przy serwowaniu.
- Elementy serwisu francuskiego (chwyt płaski sztućców, serwowanie i poruszanie się przy stole).
CZAS TRWANIA SZKOLENIA – 1 dzień (8h zegarowych/10,5h szkoleniowych).
GODZINY ZAJĘĆ – 9:00 do 17:00.
PROWADZĄCY – Marcin Włodarczyk.
CENA – 250 zł.
Metodologia nauczania
Wymagania wstępne
Cele kształcenia
Uczestnik kursu pozna rodzaje zastawy stołowej, pozna jak prawidłowo nakrywać stół pod różne warianty menu. Dodatkowo zdobędzie wiedzę jak obsługiwać gości na przyjęciach okolicznościowych.
Efekty uczenia
Po zakończeniu kursu uczestnik potrafi odpowiednio dopasować zastawę stołową do konkretnych potraw i napojów, potrafi prawidłowo nakrywać stół pod różne warianty menu. Dodatkowo absolwent potrafi obsługiwać gości na przyjęciach okolicznościowych.