Skip to main content

Manager gastronomii

Zarządzanie lokalem gastronomicznym, to nie tylko zamawianie towaru, siedzenie w biurze i przeglądanie faktur czy innych dokumentów, jak czasami niektórym się wydaje. To bardzo ciężka praca, która wymaga dużego zaangażowania, a często też i pewnych wyrzeczeń. Wielu managerów i właścicieli lokali gastronomicznych czasami nawet nie wie, jakie koszty ponoszą, nie motywują personelu, nie kontrolują sprzedaży, a co za tym idzie tracą swój personel.

Dobry manager to taki, który posiada autorytet wśród swoich pracowników, potrafi skutecznie zarządzać, ale i również pokazać że potrafi z nimi pracować. Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich którzy chcą podnieść swoje kompetencje managerskie, ale również dla tych którzy nie posiadają żadnego doświadczenia w zarządzaniu.

Każdy z uczestników kursu otrzymuje materiały szkoleniowe w formie skryptu z przerabianymi ćwiczeniami.

Po ukończonym szkoleniu uczestnicy otrzymują certyfikaty i zaświadczenia w języku polskim i angielskim z wyszczególnioną tematyką zajęć.

Szkolenie może być przeprowadzone w miejscu wyznaczonym przez Zamawiającego.

Program szkolenia

  • Zadania i obowiązki managera.
  • Struktura organizacyjna, czyli kto komu podlega.
  • Autorytet managera.
  • Budowanie autorytetu.
  • Planowanie w gastronomii:
    – Planowanie budżetowe.
    – Planowanie marketingowe.
    – Planowanie czasu pracy – zasady (Kodeks pracy).
    – Ustalanie grafików pracy.
  • Organizowanie w gastronomii:
    – Organizowanie odpraw pracowniczych.
    – Organizowanie imprez okolicznościowych.
    – Tworzenie rozpisek/agend.
  • Kontrolowanie w gastronomii:
    – Audyt Tajemniczy Gość.
    – Jak kontrolować sprzedaż kelnerską.
    – Bieżąca kontrola managera.
    – Tworzenie i kontrolowanie kart „check in” i „check out”.
    – Inwentaryzacje surowcowe.
    – Inwentaryzacje sprzętowe.
  • Tworzenie standardów i procedur jakościowych.
  • Delegowanie zadań.
  • Rozmowy z pracownikami i rozwiązywanie konfliktów.
  • Motywowanie:
    – Niematerialne (jak chwalić, i kiedy).
    – Materialne (systemy premiowe, tworzenie konkursów).
  • Strategie wynagrodzeń stosowane w gastronomii, rozliczanie napiwków.
  • Koszty w gastronomii
  • Food cost i Bevarage cost
    – Jednostkowy.
    – Całkowity.
  • Rekrutacja:
    – Zakresy obowiązków.
    – Rekrutacja wewnętrzna i zewnętrzna w gastronomii.
    – Rozmowa rekrutacyjna.
    – Wdrażanie nowego pracownika.
  • Karta menu zasady tworzenia.
  • Inżynieria menu.
  • Analiza rentowności lokalu gastronomicznego.
  • Karta win zasady tworzenia.
  • Menu okolicznościowe zasady tworzenia.
  • Magazynowanie towaru, zasada FIFO.

CZAS TRWANIA SZKOLENIA – 2 dni (18,5h szkoleniowych/14h zegarowych)

GODZINY ZAJĘĆ – 9:00 do 16:00

EGZAMINY – teoretyczny

PROWADZĄCY – Marcin Włodarczyk

CENA – 1000 zł.

Metodologia nauczania

Tradycyjny wykład, prezentacja multimedialna, demonstracje, grupy dyskusyjne, ćwiczenia wykorzystujące wiedzę.

Wymagania wstępne

W kursie mogą uczestniczyć wszyscy, którzy ukończyli 16 lat i mają wykształcenie podstawowe.

Cele kształcenia

Po zakończeniu kursu uczestnik będzie w stanie samodzielnie planować budżet i grafiki pracy zgodne z kodeksem pracy. Organizować pracę personelowi, w tym przeprowadzać codzienne i okresowe odprawy pracownicze tworzyć i kontrolować standardy i procedury jakościowe. Przeprowadzać inwentaryzacje surowcowe i sprzętowe. Odpowiednio zarządzać zasobami ludzkimi.

Efekty uczenia

Uczestnik szkolenia potrafi planować pracę poprzez tworzenie budżetu lokalu, ustalanie grafików pracy zgodnie z zasadami kodeksu pracy, czy tworzyć różnego rodzaju projekty marketingowe. Absolwent potrafi odpowiednio kontrolować pracę podległego personelu. Ponadto potrafi dokładnie wyliczyć food cost i bevarage cost. Potrafi układać kartę menu, kartę win i jak je okresowo dokładnie kontrolować. Absolwent posiada wiedzę z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi, w tym potrafi: rekrutować personel, skutecznie motywować, oceniać i rozwijać personel.

Szkolenia Baristyczne

Zobacz więcej

Szkolenia Sommelierskie

Zobacz więcej

Szkolenia Barmańskie

Zobacz więcej

Szkolenia Kelnerskie

Zobacz więcej

Szkolenia Kompleksowe

Zobacz więcej

Zarządzanie w Gastronomii

Zobacz więcej